čtvrtek 22. listopadu 2012

§ 228 - § 231 Právnické osoby - Spolek - Pobočný spolek

ČÁST PRVNÍ
OBECNÁ ČÁST
HLAVA II
OSOBY

Díl 3
Právnické osoby 

Oddíl 2
Korporace
  

Pododdíl 2
Spolek


Pobočný spolek

    § 228

    (1) Právní osobnost pobočného spolku se odvozuje od právní osobnosti hlavního spolku. Pobočný spolek může mít práva a povinnosti a nabývat je v rozsahu určeném stanovami hlavního spolku a zapsaném ve veřejném rejstříku.

    (2) Název pobočného spolku musí obsahovat příznačný prvek názvu hlavního spolku a vyjádřit jeho vlastnost pobočného spolku.

    § 229

    (1) Pobočný spolek vzniká dnem zápisu do veřejného rejstříku.

    (2) Návrh na zápis pobočného spolku do veřejného rejstříku podává hlavní spolek.

    (3) Není-li rozhodnutí o zápisu nebo o jeho odmítnutí vydáno do třiceti dnů od podání návrhu na zápis, považuje se pobočný spolek za zapsaný do veřejného rejstříku.

    (4) Z právních jednání pobočného spolku vzniklých přede dnem jeho zápisu do veřejného rejstříku je hlavní spolek oprávněn a zavázán společně a nerozdílně s pobočným spolkem. Ode dne zápisu pobočného spolku do veřejného rejstříku ručí hlavní spolek za dluhy pobočného spolku v rozsahu určeném stanovami.

    § 230

    (1) Zrušením hlavního spolku se zrušuje i pobočný spolek.

    (2) Hlavní spolek nezanikne dříve, než zaniknou všechny pobočné spolky.

    § 231

    Nabytím statusu veřejné prospěšnosti pro hlavní spolek nabývají tento status i pobočné spolky. Vzdá-li se hlavní spolek statusu veřejné prospěšnosti, nebo je-li mu odejmut, pozbývají jej i pobočné spolky.   

1 komentář:

  1. Usnesení Nejvyššího soudu ze dne 11. 7. 2012, sp.zn. 28 Cdo 3942/2011: "Zbývá jen dodat, že některé aspekty vztahu odborový svaz - základní organizace (jako člen svazu) zákon č. 83/1990 Sb. uspokojivě či vůbec neřeší. Stanovy odborových svazů tak získaly prostor, skrze nějž v některých případech omezují práva členů spolků (svazů, občanských sdružení) pod úroveň zaručenou právní úpravou základních práv (kromě čl. 27 Listiny viz dále čl. 20 odst. 1, 3 Listiny, též § 3 odst. 1 zákona č. 83/1990 Sb.). Interpretace nyní posuzované věci tedy může podpůrně vycházet i z úpravy spolku v novém občanském zákoníku. Tam se již nepočítá, a to i v rámci svazu, se zastaralou konstrukcí organizační jednotky občanského sdružení, ale jasně se deklaruje, že spolky se sdružují ve svaz ("zdola"); nelze přitom předpokládat, že by měly být dosavadní základní organizace svazů pojímány jako tzv. pobočné spolky, zanikající se zánikem spolku hlavního (§ 214 odst. 2, § 219, § 230 nového kodexu)."

    OdpovědětVymazat