čtvrtek 22. listopadu 2012

§ 218 - § 221 Právnické osoby - Spolek - Založení spolku

ČÁST PRVNÍ
OBECNÁ ČÁST
HLAVA II
OSOBY

Díl 3
Právnické osoby 

Oddíl 2
Korporace
  

Pododdíl 2
Spolek


Založení spolku

§ 218

    Zakladatelé založí spolek, shodnou-li se na obsahu stanov; stanovy obsahují alespoň
a) název a sídlo spolku,
b) účel spolku,
c) práva a povinnosti členů vůči spolku, popřípadě určení způsobu, jak jim budou práva a povinnosti vznikat,
d) určení statutárního orgánu.

    § 219

    Stanovy mohou založit pobočný spolek jako organizační jednotku spolku nebo určit, jakým způsobem se pobočný spolek zakládá a který orgán rozhoduje o založení, zrušení nebo přeměně pobočného spolku.

    § 220

    (1) Určí-li stanovy, že členství je různého druhu, vymezí zároveň práva a povinnosti spojené s jednotlivými druhy členství.

    (2) Omezit práva nebo rozšířit povinnosti spojené s určitým druhem členství lze jen za podmínek určených předem ve stanovách, jinak se souhlasem většiny dotčených členů. To neplatí, má-li spolek k omezení práv nebo rozšíření povinností spravedlivý důvod.

    § 221

    Stanovy musí být uloženy v úplném znění v sídle spolku.  

1 komentář:

  1. Usnesení Nejvyššího soudu ze dne 11. 7. 2012, sp.zn. 28 Cdo 3942/2011: "Zbývá jen dodat, že některé aspekty vztahu odborový svaz - základní organizace (jako člen svazu) zákon č. 83/1990 Sb. uspokojivě či vůbec neřeší. Stanovy odborových svazů tak získaly prostor, skrze nějž v některých případech omezují práva členů spolků (svazů, občanských sdružení) pod úroveň zaručenou právní úpravou základních práv (kromě čl. 27 Listiny viz dále čl. 20 odst. 1, 3 Listiny, též § 3 odst. 1 zákona č. 83/1990 Sb.). Interpretace nyní posuzované věci tedy může podpůrně vycházet i z úpravy spolku v novém občanském zákoníku. Tam se již nepočítá, a to i v rámci svazu, se zastaralou konstrukcí organizační jednotky občanského sdružení, ale jasně se deklaruje, že spolky se sdružují ve svaz ("zdola"); nelze přitom předpokládat, že by měly být dosavadní základní organizace svazů pojímány jako tzv. pobočné spolky, zanikající se zánikem spolku hlavního (§ 214 odst. 2, § 219, § 230 nového kodexu)."

    OdpovědětVymazat